Cultivarea pepenilor verzi – miezul unei afaceri de succes din aria de deservire a SCI „Holercani”

Mâinile care învelesc copiii seara, pregătesc dejunul dimineața și le așează apoi pe toate la locul lor sunt aceleași mâini care ziua prelucrează pământul, culeg roada și o aranjează corespunzător. În acest rol se găsește Uliana Buzganu din satul Ustia, raionul Dubăsari. Împreună cu soțul dețin 7 hectare de pământ pe care cresc legume, porumb, pepeni galbeni și verzi.


„Unele terenuri le-am moștenit de la părinți, iar o parte au fost procurate de soț după ce a lucrat câțiva ani peste hotare. Afacerea cu pepeni verzi și galbeni am început-o acum trei ani, iar în prezent deținem aproximativ un hectar și jumătate de pământ pe care am plantat aceste culturi agricole”, a povestit dna Buzganu.

Un rol important în afacerea cu pepeni verzi îl joacă accesul la irigare, întrucât sunt necesare 2-3 udări în perioada înfloririi și fructificării pentru obținerea unei producții sporite. Datorită proiectului investițional finanțat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova, la Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Holercani”, au fost create condiții favorabile atât pentru funcționarea echipamentului electromecanic din incinta stațiilor de pompare, cât și pentru activitatea de zi cu zi a personalului Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „Holercani-Ustia”, implicat în procesul de exploatare și operare a stațiilor.

„Dacă nu ar exista accesul la irigare, nu am putea avea succes în agricultură, întrucât o dată la 2-3 ani ne confruntăm cu un sezon secetos. De asemenea, dacă până nu demult toți producătorii agricoli din zonă ne descurcam pe cont propriu, începând cu 2019, odată cu înființarea AUAI „Holercani-Ustia”, procesul de exploatare a sistemului de irigare gestionat este unul mult mai efectiv”, a menționat producătoarea.

Odată culeși, pepenii verzi ajung la piața din localitate sau sunt comercializați direct de pe câmp doritorilor. Producătoarea și-ar dori să pătrundă pe o piață mai largă de desfacere, dar afirmă o problemă cu care se confruntă agricultorii la moment este concurența de pe piață cu pepenii verzi de import, dar și adaosul comercial mărit pe care îl adaugă intermediarii. Și lipsa brațelor de muncă reprezintă o provocare actuală, de aceea pe timp de vară toți membrii familiei Buzganu, de la mic la mare, sunt implicați în procesul de cules și comercializare.

„Nu e deloc ușor să îmbini rolul de agricultor și producător cu cel de soție și mamă. E nevoie de multă răbdare și putere, dar atunci când ai parte de susținerea celor apropiați, nimic nu este imposibil”, a mărturisit femeia.

Producătoarea se mândrește cu o producție sută la sută ecologică, fără nitrați și alți aditivi. Totodată, dă asigurări că în vânzare ajung doar pepenii copți și proaspeți.

„Dacă vă doriți un pepene verde copt, trebuie să țineți cont de câteva reguli simple. Prima este testul sunetului – bătaia în coaja unui pepene copt va scoate un fel de ecou. De asemenea, e important să cunoașteți că un pepene care este copt va avea o greutate mai mare, chiar daca pare mai mic comparativ cu alții. Totodată, nu optați pentru un pepene cu codița verde, pentru că aceasta înseamnă un singur lucru: nu este copt”, ne-a îndrumat protagonista istoriei noastre de succes.

Pepenele verde a fost pentru prima dată cultivat în urmă cu peste 4000 de ani în nord-estul Africii. Din acel moment, un fruct considerat sălbatic, a devenit un aliment–vedetă în timpul sezonului de vară. În prezent, există peste o mie de soiuri disponibile.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.