De la domeniul juridic la cel agricol a fost doar un pas pentru un producător din Varnița

Nebănuite sunt căile destinului, iar de acest lucru s-a convins și protagonistul noii noastre istorii de succes, Lilian Duguta. De la instanțe, litigii și judecăți, într-un moment dat al vieții a făcut tranziția la agricultură, irigare și recoltă. De specialitate jurist, dumnealui a activat în domeniul jurisprudenţei și în Federația Rusă timp de patru ani, iar banii adunați acolo i-a investit în Republica Moldova. Acum 9 ani a procurat primul teren agricol de 2 hectare, pe care a plantat cartofi. Ulterior, și-a extins suprafețele și a diversificat culturile agricole, ajungând astăzi la 20 de hectare pe care cultivă morcovi, varză, sfeclă roșie, ridiche neagră, porumb furajer și pepeni verzi. Pasiunea pentru agricultură o are moștenită încă de la părinți, care se ocupau cu prelucrarea terenurilor.


În momentul vizitei noastre, antreprenorul era în plin proces de recoltare a morcovilor de pe o suprafață de 1,5 hectare. A optat pentru un soi hibrid olandez, care se remarcă prin randament înalt, rezistență la boli și calități excelente de gust. Extragerea din sol a morcovilor se execută mecanizat cu ajutorul unei combine, iar adunatul - manual. Odată culeși, aceștia sunt încărcați în mașini și transportați în aceeași zi spre mai multe pieți din țară.

„În anul curent preconizăm să obținem o recoltă de până la 50 tone la hectar. Se consideră o roadă medie pentru acest soi de morcovi, întrucât s-ar fi putut ajunge și la 70 tone la hectar, însă din cauza precipitațiilor abundente și recolta a fost afectată”, a explicat Lilian Duguta.

Totuși, oricât de mare ar fi fost pasiunea pentru agricultură, dumnealui consideră că nu ar fi obținut performanțe, dacă nu exista și posibilitatea de irigare. Dacă până în acest an, agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă, în urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă. „Chiar dacă am avut parte de un an ploios, există momente cheie când culturile plantate au nevoie de apă și nu poți aștepta până când va ploua, căci riști să pierzi tot ce ai investit”, a subliniat producătorul.

Lilian Duguta privește agricultura nu doar ca pe o pasiune, dar și o afacere, unde cu cât mai mult investești, cu atât mai mult ești atras de acest sector. Tocmai din acest motiv, anul acesta a cumpărat un sistem de conducte pentru irigare în sumă de 170 mii lei, dintre care o parte urmează a fi subvenționată de stat. „Ajutorul statului este binevenit și mulțumim pentru acesta. Totuși, avem nevoie de subvenții mai mari, iar o altă sugestie este să fie simplificat procesul de aplicare, care presupune foarte multe documente și timp – un lux pentru agricultori”, a menționat dnul Duguta.

Potrivit antreprenorului, o problemă pentru agricultori ține de piața de desfacere. „Pe piața autohtonă se importă masiv legume, care se vând la un preț mic, iar produsele noastre nu mai sunt competitive sub acest aspect. Ar urma ca statul prin unele mecanisme, să protejeze producătorii locali, posibil prin revizuirea politicii tarifare în perioada de sezon și alte măsuri. Noi nu putem concura cu producătorii din țările unde nivelul de subvenționare este mult mai înalt, beneficiind totodată și de alte facilități”, a explicat agricultorul.

Răbdarea, ambiția și atenția la cele mai mici detalii sunt calitățile dobândite în activitatea sa de jurist, care i-au prins bine și în agricultură. Astfel, fiecare problemă o tratează ca pe un caz ce trebuie documentat, investigat și câștigat. Tocmai de aceea, indiferent de provocări, dumnealui știe să le depășească. „Reușitele în agricultură depind de foarte multe aspecte, un factor important fiind și studiile în domeniu, iar dacă nu le aveți, apelați la un consultant competent, care să poată oferi soluții pertinente la problemele ce apar”, a adăugat producătorul agricol.

După culesul morcovilor, Lilian Duguta urmează să recolteze varza și ridichea neagră de pe trei hectare. Dumnealui este exemplul care demonstrează că atunci când dorința, ambiția și munca merg mână în mână, nimic nu este imposibil de realizat.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.