FDD Moldova: Primul seminar practic desfășurat pentru AUAI în 2023

Astăzi, 19 ianuarie 2023, Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) a organizat și desfășurat primul seminar de instruire din acest an, în format on-line, cu Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Tematica evenimentului a fost axată pe consolidarea capacităților de utilizare a sistemelor informaționale în procesul de raportare și planificare a activității asociațiilor.

Evenimentul a fost dedicat Președinților, Directorilor și Contabililor șefi ai asociațiilor create în cadrul programului Compact și post-Compact. La atelierul de instruire au participat reprezentanții Agenției „Apele Moldovei” și circa 40 de reprezentanți ai AUAI.


Prin desfășurarea seminarului s-a urmărit consolidarea și fortificarea capacităților reprezentanților AUAI în: a) utilizarea instrumentelor informatice de raportare a activității AUAI către Unitatea de Monitorizare și Supraveghere (UMS) prin intermediul SIA „RegAUAI” și b) elaborarea și aprobarea unor planuri anuale de activitate și bugete sustenabile ale AUAI pentru anul 2023.

În debutul seminarului, directoarea executivă a FDD Moldova, dna Valentina Badrajan a salutat prezența și a încurajat managementul AUAI să utilizeze cât mai pe larg sistemele informaționale create pentru facilitarea activității asociațiilor. „Împreună și cu suportul Dumneavoastră am reușit în ultimii ani să modernizăm soluțiile informatice care vă permit astăzi în modul cel mai eficient să țineți registrele AUAI obligatorii conform legislației în vigoare. În cadrul, acestui eveniment ne propunem să vă prezentăm în detaliu cele mai importante funcționalități dedicate procesului de raportare și planificare a activității asociațiilor, precum și recentele modernizări ale acestora” a declarat doamna Badrajan.

În continuare, consultanții FDD Moldova au prezentat și explicat managementului AUAI cele mai relevante caracteristici ale sistemului informațional „RegAUAI”, nomenclatoarele nou adăugate în sistem, posibilitățile de verificare a datelor generate, precum și modalitatea de raportare a informației către UMS. De asemenea, experții FDD au ținut să recapituleze etapele de elaborare a planului de activitate și bugetului AUAI, inclusiv utilizarea facilităților oferite de SIA „RegAUAI” în acest proces.

 

Pe finalul atelierului reprezentanții AUAI au avut posibilitatea să discute subiecte legate de tematica evenimentului și activitatea asociațiilor în general. De asemenea, reprezentanții FDD Moldova au trecut în revistă cele mai importante evenimentele tematice ce vor avea loc în anul 2023 și au oferit un șir de recomandări AUAI pentru asigurarea unei bune activități în viitorul sezon de irigare.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.