Livezile superintensive – un vis devenit realitate în satul Pîrîta grație accesului la irigare

Dacă sunteți în căutarea paradisului pierdut, acesta se află la doar câțiva kilometri de capitala țării – mai exact în satul Pîrîta din raionul Dubăsari, în livada superintensivă a agricultorului Vitalie Ababii. Rândurile drepte de pomi cu ramurile pline de mere roşii, verzi şi galbene te fac să te simți ca într-o adevărată poveste. Primii puieți i-a plantat în 2012 pe o suprafață de șase hectare iar de atunci și până acum plantația sa a crescut considerabil, ajungând la 50 de hectare. Aceasta este dotată cu sistem de irigare prin picurare şi plasă antigrindină, agricultorul obținând și certificare Global G.A.P, care facilitează exportul în țările Uniunii Europene.


 „Din 2007 până în 2012 ne-am ocupat doar cu creșterea legumelor. Cererea pe piață însă era foarte mică, așa că ne-am orientat spre întemeierea livezilor. Primii ani au fost foarte complicați, pentru că am învățat totul din mers, acum însă nu regret o clipă că am luat-o pe această cale”, își amintește dnul Ababii.

Un rol important în tranziția de la creșterea legumelor la plantarea livezilor l-a constituit accesul la irigare. Odată cu reabilitarea sistemului centralizat de irigare „Coșnița”, prin intermediul programului Compact, producătorul poate obţine cantitatea şi calitatea fructelor mult dorită. „Cu ajutorul a trei tenziometre putem verifica ce deficit de apă avem la fiecare pom în parte şi când este necesar să fie udat. Fără irigare nici nu poate fi vorba de întemeierea unei livezi superintensive”, a specificat antreprenorul.

Deşi înfiinţarea unei livezi superintensive implică investiţii mai mari, aceste cheltuieli se recuperează în doar câțiva ani, întrucât fructele sunt de calitate mai înaltă, iar recolta este net superioară livezilor tradiţionale. În acest an agentul economic estimează o roadă record de aproximativ 70 tone de mere la hectar. Majoritatea urmează să ajungă pe piața din Federația Rusă.

Chiar dacă producătorii de mere se confruntă la moment cu fenomenul supraproducţiei, dnul Ababii rămâne oricum optimist, fiind convins că calitatea va bate cantitatea. „Calitatea merelor depinde de foarte mulţi factori: sistemul de irigare, elementele de protecţie, cum ar fi plasa antigrindină, dar mai presus de toate este atitudinea responsabilă pe care o manifeşti în ceea ce faci. Nu există zi în care să nu să verific dacă livada nu a fost afectată de vreun dăunător”, a explicat agentul economic.

De când a început culesul de toamnă, dnul Ababii are aceleași cărări de bătătorit, care se întind pe zeci de hectare. Din livada de mere ne-am deplasat în cea de prune, acolo unde recoltarea era în toi. Producătorul creşte cinci soiuri de prune pe o suprafaţă de 22 hectare, iar majoritatea sunt exportate în Europa.

„Dacă recolta de mere în acest an este una record, în cazul prunelor aceasta este mai mică decât în anii precedenţi din cauza îngheţurilor de primăvară. Estimez o recoltă în jur de 15 tone per hectar pentru acest sezon”, a menţionat producătorul agricol.

Totuşi nu doar condiţiile meteorologice reprezintă o provocare pentru agricultori. Printre cele mai dificile probleme cu care se confruntă dnul Ababii la moment sunt lipsa forţei de muncă şi costul înalt al input-urilor agricole (materiale de plantare, îngrășăminte, pesticide etc.). „Totuşi, ce fel de afacere fără greutăţi… În primul rând trebuie să fii optimist, să înveţi să ai răbdare, să laşi nervii la o parte, iar când apare o problemă să nu dai mâinile în jos, ci imediat să încerci să găsești o soluție”, i-a îndemnat pe toţi agricultorul.

Protagonistul istoriei noastre are un mesaj şi pentru cei din fruntea statului: „Ar fi bine să existe înţelegere reciprocă între noi, agricultorii, şi stat. De datoria noastră este să ne onorăm angajamentele şi să achităm la timp impozitele. Totodată şi statul trebuie să își asume responsabilitatea de a achita subvenţiile promise la timp”, a menţionat antreprenorul.

Pentru anul viitor, producătorul își dorește să-și extindă și mai mult livezile, plantând caiși, piersici, vișini și cireși – culturi agricole pe care le consideră extrem de profitabile, dat fiind faptul că ocupă doar 30 - 40 % din piață la moment.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.