Pasiunea pentru agricultură – transmisă prin generații

În timp ce tot mai mulți tineri iau calea străinătății în căutarea unui viitor mai bun, la doar 26 de ani, Stanislav Bîzgan din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi s-a întors de peste hotare acasă pentru a se dezvolta în Moldova. Hotărât să continue pasiunea și afacerea tatălui său, Ion Bîzgan, de cum răsare soarele și până apune, Stanislav gestionează toate procesele necesare pentru valorificarea celor 100 ha de teren agricol deținute de familia sa în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Puhăceni”.

„După ce am locuit vreo trei ani în Spania, mi-am dat seama că nu are rost să lucrez pentru străini, când pot să îmi ajut tatăl și să continui afacerea. Astfel, m-am întors la locul de baștină și am decis să mă dedic în totalitate agriculturii”, a povestit tânărul.

În acest an, familia Bîzgan a semănat pe 70 hectare soia și pe altele 30 – porumb furajer. „Soia are rolul unui medic al solului, asigurându-l cu 50% din necesarul total de azot. Astfel, porumbul cultivat în anul viitor pe pământul în care a fost recoltată anterior soia, este asigurat cu elemente nutritive necesare”, a specificat Stanislav.

În ultimii ani, soia a devenit un produs tot mai căutat, fapt datorat promovării pe scară largă a conceptului de alimentație sănătoasă. Boabele de soia au un conținut ridicat de fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, nu conțin colesterol și sunt foarte slabe în grăsimi. În mare parte, reieșind din aceste considerente, soia este considerată „planta viitorului” menită sa rezolve deficitul mondial de proteine.

La moment, producția de soia a familiei Bîzgan este în proces de obținere a certificării prin intermediul programului Donau Soja. Odată dobândit, acesta va oferi posibilitatea exportului în țările din Uniunea Europeană. Stanislav Bîzgan recunoaște însă că nu ar fi obținut nici calitate și nici cantitate dacă în zonă nu ar fi fost acces la irigare. Întreprinderea familiei sale este cel mai mare consumator de apă pentru irigare din cadrul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Acva-Grup”. Numai anul acesta, au pompat un volum de apă de circa 160 mii metri cubi.

„Producția de soia depinde îndeosebi de accesul la irigare. Perioada critică pentru apă la soia este cuprinsă de la apariţia primelor flori şi până la umplerea seminţelor, ceea ce calendaristic coincide cu perioada cuprinsă între 10-15 iunie şi 15-20 august”, a explicat antreprenorul.

Tânărul se consideră un norocos în viață, prin faptul că are posibilitatea de a se ocupa cu ceea ce îi place, obținând totodată și un venit din urma pasiunii sale.

„Traiul în alte țări, printre străini, m-a făcut să apreciez și mai mult baștina mea. Aici natura e superbă, familia e aproape și oportunități de dezvoltare mereu există, dacă îți place să muncești. La moment, dorința mea este să ne extindem și mai mult terenurile agricole, pentru că nu îmi văd viitorul făcând altceva decât agricultură”, a afirmat Stanislav.

Conform statisticilor, Republica Moldova utilizează anual în jur de 100 000 de tone de soia, preponderent pentru hrănirea animalelor.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.